Syskon fick en rivstart i slutet av förra året, framförallt genom Mats Nilslands otroliga slit med att få upp sajten, men även genom bidragen från ett antal flitiga redaktörer. Efter en omfattande omstrukturering i januari är materialet nu bättre organiserat, men jag misstänker att vi kommer att finputsa och förändra denna struktur flera gånger under det närmaste året.

 

Den interaktiva avdelningen kom i gång snabbt tack vare Anders Ljung, och Budproblemet har verkligen blivit otroligt populärt. Det har dragit många besökare till Syskon och jag hoppas att dessa sprider ordet om att där även finns ett växande material om system och konventioner att gräva i.

 

Även Mjölkbudet lockade många att svara och Mats underhållande stil innebär att denna del antagligen kommer att ha ett förbli populär. Låt oss hoppas att Mats orkar hålla mjölken kokande. Gästredaktörer är ett mycket tveksam alternativ, eftersom just Mats stil ”gör” denna avdelning.

 

Ytterligare en tjänst planeras av Anders, nämligen ett slags Duell, där par kan bjuda en uppsättning givar och jämföra sina prestationer med andra pars.

 

Mallen som används för bidrag till Syskon har modifierats för att fungera bättre tillsammans med Word 97. Läs mer om detta här.

 

För närvarande  är material om System och konventioner på Syskon organiserat på följande sätt:

 

System

 

000_Allmänna principer

Sådant som är varken system eller delsystem men som kan användas oavsett system.

Exempel: När är 4§/¨ krav? När är Dubbelt straff? Etc.

 

001_Modern Standard 

Redaktör: Anders Wirgren

Inget konstigt, konventionerna hamnar bland andra konventioner, men visas i filarkiv över MS också.

 

002_Övriga System     

Redaktör: Christer Enkvist

Undergrupperna är Naturligt, Stark klöver och Övriga

 

003_Delsystem           

Redaktör: David Bryder 

Undergrupperna är f n Sangsystem, Trumfstöd, Starka öppningar och Övrigt.

 

Konventioner

004_Konventioner Offensiv

Redaktör: Peter Swensson

Budgivning efter egna sidans öppningsbud, samt även svarsbud efter inkliv i andra hand.

 

005_Konventioner Konkurrens

Redaktör: Sven-Olov Flodqvist

Oavsett vilken sida som öppnar. Undergruppering: Allmänt och Dubblingar.

 

006_Konventioner Defensiv (försvar)

Redaktör: Bertil G Johnsson

Konventioner med flera tillämpningar samt försvar mot Naturliga 1-tricksöppningar i färg, Naturlig 1-sangöppning, Naturliga 2-öppningar i färg, 3- och 4-öppningar, Passöppningar, Konventionella 1-tricksöppningar i färg och Konventionella 2-tricksöppningar.

 

007_Slamkonventioner

Redaktör: Anders Morath

 

008_Motspel               

Redaktör: Anders Wirgren

 

Sökbarheten är något som vi håller ögonen på och strukturen ovan är ett sätt att göra det lättare att hitta det man söker på Syskon. Ju mer omfattande informationen blir, desto angelägnare blir det att ta fram ett verktyg för sökning i fri text, d v s att söka på fritt valda nyckelord i allt material på sajten.

 

Under jul- och nyårshelgerna minskade den redaktionella aktiviteten, och hittills i år har det på sina håll varit oroväckande stillsamt. Vi måste dock betänka att redaktörerna avsätter tid för Syskon mot en rent symbolisk ersättning, och att vi behöver hjälp från svenska bridgespelare med material och förslag till system och konventioner som borde återfinnas på Syskon

 

Målet för 2002 är att fylla sajten med det mesta av de system och konventioner som används i Sverige i dag samt sådant som influerar den svenska bridgens utveckling på systemsidan. Detta är en tuff uppgift, som vi inte klarar utan hjälp av er där ute. Hittills har det varit tunnsått, för att inte säga tomt, med bidrag eller förslag från Sveriges bridgespelare.

 

Under de år jag jobbade med Bridgetidningen på en Macintosh hade jag ett tilläggsprogram som hette ”The Talking Moose”. När jag drabbades av inaktivitet framföra skärmen, poppade ett älghuvud upp efter ett tag och kom med kommentarer som ”You look beautiful out there” och andra spydigheter. Jag travesterar denna hornprydde figur och säger:

 

Ryck upp dig därute! Skicka in din favoritkonvention eller fråga efter beskrivningar av sådant som just du vill se på Syskon!

 

Februari 2002

Tjolpe Flodqvist