Syskonskaran

Våra fasta medarbetare har var sina olika ansvarsområde inom System & Konventioner, teknik och administration. När du vill ha kontakt med någon av dem kan du se nedan vilka område var och en ansvarar för.

Ny redaktör för Delsystem efter David Bryder, som avsagt sig p g a tidsbrist, blir Arne Frennelius. Vi önskar Arne välkommen, även om det kämms som om han har varit med länge redan! 

Ny redaktör för Offensiva konventioner är Pontus Silow. Peter Swensson kvarstår tills vidare som medredaktör men har begränsad tid för uppgiften. Vi hoppas att med Pontus hjälp få lite mer fart på avdelningen.

Medarbetare och mailadresser
Presentation av medarbetarna

Medarbetare och mailadresser:

Projektledare och webdesign

Mats Nilsland

Redaktör och administration

Sven-Olov Flodqvist

Modern Standard/Konventioner motspel

Anders Wirgren

System

Christer Enkvist

Delsystem

David Bryder (avgående)

Delsystem / Konventioner

Arne Frennelius

Konventioner Offensiva

Peter Swensson

Konventioner Offensiva

Pontus Silow

Konventioner Defensiva (försvar)

Bertil G Johnson

Konkurrensbudgivning

Sven-Olov Flodqvist

Slamkonventioner

Anders Morath

Deklarationer

Björn Sörling

Teknik och program

Anders Ljung

Teknisk rådgivare

Thomas Andersson

Presentation av medarbetarna

Christer Enkvist
Sven-Olov Flodqvist
Arne Frennelius
Bertil G Johnson
Anders Ljung
Anders Morath
Mats Nilsland
Pontus Silow
Peter Swensson
Björn Sörling
Anders Wirgren

Christer Enkvist

Vad vore bridgen utan den rika flora av system som nu finns? Enligt vissa ett underbart böljande fält av vete, vete och åter vete. Nå, jag förstår de som upskattar skönheten i den strikt tuktade åkermaken men personligen får jag större utbyte av en vilt blomstande sommaräng - även om det där kan finnas ett och annat ogräs. 

Under rubriken "System Övriga" kommer förhoppningsvis den svenska systemfloran att inventeras och kanske tom utökas. Skicka in de alster som ni spelar! I inledningskedet av www.syskon.nu så kommer tonvikten att läggas på system som visat sig tåla både kyla och fukt, så dokumentera det ni nu spelar och sprid det till resten av oss kunskapstörstande! Förhoppningsvis kan det senare även fyllas på med nya innovationer samt stuier/tankar om systemkonstruktion i allmänhet - grunderna för alltför många system är ju "sanningar" framtagna när spelet var ungt.

Jag som håller i denna avdelning heter Christer Enkvist och har inte vunnit många lagrar i själva spelet, men liksom själsfränden Kalle Kanin så har jag lästa alla böcker och hört alla termer! För att få ihop till startavgifterna så jobbar jag till vardags med blandad IT (huvudsak databasadministration) på läkemedelsforskningsföretaget Karo Bio i Huddinge. Bor dock i den eviga ungdomens stad (Uppsala) dit jag i mitten av 80-talet flyttade från Piteå för att läsa kemi och fysik. Spelar just nu Piranha Club.

Sven-Olov "Tjolpe" Flodqvist

Jag har sysslat med dokumentation av bridgesystem sedan början av 70-talet, då Anders Morath och jag tillsammans skapade och vidareutvecklade Morotsklövern, sedermera Carrot Club. Jag jobbade faktiskt med "klipp och klistra" redan på den tiden, men på ett mera jordnära sätt än man gör i dag. Saxen byttes så småningom ut mot en IBM stordator och med tiden mot programvaror på Macintosh och PC samt Internet.

Skrivit bridge har jag gjort sedan slutet av 70-talet, då Eric Jannersten övertalade mig att börja arbete med Bridgetidningen. Utöver engagemanget i BT har jag skrivit för Dagens Nyheter i cirka 25 år.

Jobbet inom datorvärlden parat med bridgen som hobby resulterade i stapplande försök med givgeneratorer i stordatormiljö och senare även på mindre s k avdelningsdatorer. Så småningom fördes erfarenheterna över till Macintosh, där de första versionerna av Bridge D/A, givgenerator och -simulator, utvecklades. Numera är programmet uppe i version 7 och vidareutvecklas enbart på PC-plattformen. Bridge D/A säljs via BTkonsult.Bertil G Johnson

Anders Ljung

Anders är 40 år ung, varav 24 år ägnats år bridgespelets ädla konst. Arbetar med utbildning inom data. Bor i Karlstad med bridgespelande sambon Suzanne. De har 3 barn vardera (7, 8, 9, 10, 12, 13 år gamla). Snacka om framtida hårda uttagningar till familjelaget!

Anders hjälper också f n Krister Ahlesved att coacha juniorlaget.

Idéerna till en del av funktionerna på Syskon har vi fått från juniorernas egen webb på SBF.

Hör av er till Anders om ni har idéer eller synpunkter på tekniken i Budproblemet och andra kommande funktioner på Syskon. Även när saker och ting inte fungerar på just din dator, kan det vara bra att tipsa Anders om detta.

 

Anders Morath

Född 1944 kom jag i kontakt med bridge vid 15 års ålder och började spela tävling ett par år senare. Efter mer än 40 år har jag ännu inga planer på att sluta, och nu kan jag också spela seniortävlingar

Jag arbetar med systemutveckling på ELFA. Dit kom jag 1974, huvudsakligen för att hjälpa Nisse Jensen förbereda VM på Kanarieöarna, och jag blev kvar.

System och -utveckling är ett stort intresse även inom bridgen. På 60-talet blev det Efos, Romklöver och Merkur (Acol à la Pontus Svinhufvud han har faktiskt spelat naturligt också), på 70-talet utvecklade Tjolpe och jag (med flera, så småningom) Morotsklöver efter att ha testat bl a Little Major, på 80-talet spelade jag Skalmar några år. Must spelar jag då och då, och BOKK och Säffle har jag också provat på. Erfarenheterna från Morotsklöver och Skalmar fick mig att konstruera SKROT, som så småningom tillsammans med Sven-Åke Bjerregård övergick i SVAN. När Mårten Gustawsson blev min partner byttes stavningen till SWAN (Daniel Auby insisterade samtidigt på att våra kompendier skulle vara på engelska). Så långt hittills

Mats Nilsland

Efter 25 år som grossist i blomsterbranschen sadlade Mats om till datakonsult för ett par år sedan. Verksamheten drivs nu i ITBOLAGET.

Lena och Mats fungerar också, sedan ett par år tillbaka, som uppfödare av travhästar hemma på Gröndala Gård. Bridgen är fortfarande en hobby för både Lena och Mats, men efter ett antal år i landslaget vill de ha mer tid för annat.

Som skribent har Mats medverkat i flera tidskrifter och startat (och lagt ner) ett par egna. Bland utgivna böcker märks Modern Standard, System och konventioner samt en serie om budmetoder på engelska - The Scanian Way.

 

Pontus Silow

Uppvuxen i en korttokig familj och kom i kontakt med bridge vid 15 års ålder, men spelade tyvärr mest robbertbridge på fritidsnivå i 10 år. Spelar oftast Modern Standard. En faiblesse för amerikanska
bridgeböcker har tvingat mig att även lära mig amerikansk standard. Till vardags arbetar jag som IT- och affärskonsult i Stockholm.

Peter Swensson

Smålänning som förvirrat sig till Uppsala och har där ägnat sig mer åt sina budgivningsidéer än åt nå bridgeresultat. Bridgesystem experimenterades med direkt som nybörjare i Jönköping, helt utan framgång även på den tiden. Den barnsliga nyfikenhet inför nya informationsutbytesmetoder är fortfarande den starkaste dragkraften till bridge för mig. Nya tankar och idéer är alltid roligare än gamla i alla sammanhang. För tillfället spelar jag helst ett eget hopkok av Polskklöver och Amerikansk Standard eller mitt nya jätteenkla passystem Tulipak.

 

Björn Sörling

Jag heter Björn Sörling, är 20 år gammal och studerar första året på Statistik på Linköpings Universitet. Jag började spela bridge för 3 år sedan ungefär och är nu helt fast. Jag spelar tillsammans med Staffan Hed i den nystartade Örebroklubben BS Fortius. Vi spelar ett starkt klöversystem med lite egna roliga konventioner.  

 

 

Anders Wirgren

Jag föddes i Lund 1951, flyttade till Kristianstad i mitten på 70-talet, men återvände till Lund sju år senare. Numera bor jag i Malmö, är gift och har tre barn. Sedan drygt 20 år tillbaka arbetar jag med bridge på heltid, som tidningsskribent, författare, förläggare, översättare och på senare tid även programmerare. 1987 startade jag tillsammans med Magnus Lindkvist och Mats Nilsland ett skånskt bridgeförlag – Scania Bridgekonsult (www.scaniabridge.com), som jag numera driver själv. Hittills har vi givit ut 18 böcker och ett bridgeprogram.

 

Tillbaka upp

Arne Frennelius

Jag lärde mig spela bridge i Lund på 60-talet där läromästarna hette Hans-Olof Hallén, Alvar Stenberg och Anders Wahlgren. Så småningom hade jag förkovrat mig tillräckligt för att platsa i deras lag. Flyttade till Västerås på 70-talet och spelade en tid i Aroon Sens lag med Sven-Åke Bjerregård m fl. Ett år spelade även lundakompisen Arne Persson, Gunnar Anulf och Bosse Karlgren i vårt lag. Tog en timeout från bridgen under 80-talet då jag bl a skrev en lärobok i matematisk statistik, som används vid flera universitet och högskolor i Sverige. Spelar numera mest på OKbridge där en av tjusningarna är att av och till haft det stora nöjet att spela mot (och i flera fall även med) spelare som Garozzo, Lauria, Versace, Bocchi, De Falco, Grant Baze och Mark Lair som omväxling till alla spelare med mindre lyskraft. Jag gillar att titta på god bridge och är en frekvent "speckare" när Benito Garozzo-Lea Du Pont eller Dano De Falco-Gabriella Olivieri trollbinder publiken på OKbridge. I Lund spelade vi det Acolbaserade Lucksystemet. I Västeråslaget spelade vi Arnero (en utveckling av neapelklöver och romersk klöver). Nu spelar jag helst det amerikanska systemet 2 över 1 utgångskrav. Till vardags är jag universitetslektor i statistik vid Mälardalens högskola.

Tillbaka upp