Mjölkbudet - redovisning omgång 1 (Mats Nilsland)

Välkomna, gamla som nya vänner och lösare. Jag beklagar att det kan ha varit lite arbetsamt att svara per email och till nästa gång skall vi göra det möjligt att svara på ett bekvämare sätt. Jag funderar på att ändra hela upplägget och presentera 1-2 problem lite oftare i stället.

Om ni nu sitter på jobbet och läser. Vad gör ni om chefen kommer in och skall kolla ert arbete? Ta fram något arbetsdokument (eller den vanliga patiensen) innan ni läser vidare. Sedan kan ni skifta dokument med Alt-TAB när chefen syns i dörren... 

Skulle det vara så att något i mjölkbudet är så roligt att ni råkar skratta högt så kommer naturligtvis omgivningen att undra vad ni läser där på skärmen. Då kan det vara bra att förebereda er ursäkt i stil med: "Å, jag bara kollade nästa års budget..." Ha en trevlig dag!

Mjölkbudet är ingen rättvis tävling. Det finns bara en domare och det är jag. Eftersom jag alltid har rätt, även om jag skulle ha fel, så är er enda chans till ett bra resultat att göra ett bra intryck. Poängsättningen sker först efter att jag har tagit del av alla era bud och lusläst era kommentarer. Det bud som jag tycker är bäst får 10 poäng, medan övriga bud får lite mindre poäng. Era bud kan naturligtvis vara lika bra eller bättre i verkligheten, men där är vi inte just nu. Ni får skriva en egen spalt om ni vill bestämma :)

Kan ni inte övertyga mig om att ert bud är det enda rätta, så är det ert eget fel. En möjlighet som ni har, om budgivning inte skulle vara er starka sida, är att bidra med humor. Antingen kan ni själv vara rolig, så länge ni inte försöker överglänsa mig, eller så kan ni - vilket är bättre - ge mig chansen att skriva något roligt om er kommentar. Det behöver väl knappast nämnas: Jag har alltid sista ordet.

Både bra bud och roliga eller smarta kommentarer - och alldeles särskilt kombinationen av de båda - ger nämligen viktiga mjölkpoäng. Och det är egentligen dessa det handlar om i Mjölkbudet. 

Att vinna på poäng kan vem som helst göra, förutsatt att ni kan gissa vilka bud jag tänker ge högsta poäng. Men att ligga i toppen på mp-ligan kan bara den göra som verkligen förstår att imponera på alla sätt och vis. När det gäller tävlingen om mjölkpoäng hjälper det inte att vara expert, snarare tvärtom! Om en bra spelare avger ett bra bud är det väl bara väntat. Om däremot en vanlig bridgespelare genom att ta fel i budlådan råkar avge ett bra bud och dessutom kan ljuga ihop en rimlig förklaring är detta en brilliant prestation som måste belönas. 

Därmed är reglerna klara. Är ni varken galen eller har sinne för budgivningens harmoni kan ni ändå delta. Ni får i varje fall chansen att jämföra era bud med andras. Någon måste givetvis alltid komma sist. Om man vill komma sist är det inte svårt. Den verkliga bedriften ligger hos den som verkar anstränga sig till det yttersta, men ändå samlar mindre poäng än någon annan. Då kan man verkligen tala om att skilja sig från mängden. Ibland måste vi belöna även en sådan bedrift.

Det finns också en annan sida av världen. Göran Forss skriver: På tal om mjölkbud så när jag bodde i Australien på 70-talet så kom mjölkbudet hem varje morgon och man la pengarna under dörrmattan! Drömsamhälle! 

Det tror jag det, MJÖLKBUD VARJE DAG! Och då fanns inte ens internet.

Den första omgången av nya Mjölkbudet bestod av sex problem som förekommit tidigare i liknande sammanhang. Det är alltid intressant att se om tiderna förändrar budstilarna eller om det är budstilen som sätter sina spår hos utövarna.

En sista varning. Läser ni vidare är det på egen risk. Poängsättningen är orättvis. Era logiska och fantasifulla bud kan förkastas och dina lysande kommenterar kanske inte ens citeras. Sådan är nu världen.

Problem 1. Väst Giv. Öst-Väst i zonen. Partävling. Syd Väst Nord Öst
S E 9 4 3 H E 10 3 D D 8 C D 6 3 2 - 1 D D pass
2 D pass 3 D pass
?
Poängsättning: 3 NT - 10, 3 S - 9, 4 S - 7, 4 D - 2
Lösarnas förslag: 3 S (49,1%), 3 NT (28,3%), 4 S (18,9%), 4 D (3,8%),
När man står inför en ensidig budgivning som denna är första åtgärden att kontrollera budlådorna. Finns det bara ruter att bjuda? 
 
Leif Lundberg 4 D
Eftersom jag inte vet vad 3D betyder fortsätter jag väl att bjuda den färgen. Har parre någon högfärg så bjuder han väl den och då passar jag glatt. Bjuder han 5D så kryper jag över bordet.....
 
Kärt barn har många namn. Om man skall tro på det, så älskar mjölkbudets läsare sin partner. Parre är tydligen den som jag kallar Nord. En okänd spelare förvisso, men säkert ganska duktig eftersom han kan klara av att ha halva svenska befolkningen till partner. 
 
Micke Melander 3 S
Är det 52 ruter i den här kortleken? Styrka verkar vi ju ha i varje fall! Det är dax att börja visa något annat än ruter - förslagsvis att jag har 4-korts spader.
Jörgen Lindqvist 3 S
Någon måste sluta bjuda ruter.

Jag instämmer helt med hr L. Vi skall inte bjuda ruter fler gånger. Låt oss i stället fundera på vad Nord kan ha för skäl att bjuda 3 ruter. Det finns två läger bland lösarna. Ena sidan säger att Nord har 4-4 i högfärgerna medan andra sidan säger att Nord inte alls har några högfärger. Vilka har rätt?

Om Nord har båda högfärgerna så kunde han ha valt att bjuda en av dem på våra 2 ruter. Å andra sidan skall man inte bortse från möjligheten att Nord har försökt göra något intelligent.
 

Mikael Blomqvist 3 S
Jag antar att P försöker visa en hand med 4-4 i Hö, 2R innebär väl krav utan något bra bud. Har han några tillägg så lägger han på. Skulle det vara hållfråga förnekar väl 3 spader detta.

Många nämner den där P. Vem är han egentligen? Parkeringsvakten?
 
Hans-Olof Hallén 3 S
Lägsta naturliga bud. Åström.
 
Åström är Björn Åström och betyder: Vad annars?
 
Jan Lagerman 4 S
Överbud på överbud är av ondo om det inte visar något. I mitt system visar det exakt 4441 och ungefär en kung extra.
 
I mjölkbudet är alla system tillåtna. En nackdel kan vara att vår Nord inte har fått reda på systemet innan han bjöd sitt 3 ruter. Liksom hr L har jag dock det största förtroende för Nord. Han borde kunna systemet, eftersom hr L har har begåvat oss med sina synpunkter på budfrågor så länge jag kan minnas.
  
Niklas Johansson 3 S
3 ru borde väl vara hållfrågande, om nu parre minns vem han spelar med. Tycker hållet är väl klent så jag visar min spader.

 
Temat hållfråga kommer igen hos fler som bjuder 3 spader.
 

Lars-Göran Larsson 3 S
Troligtvis vill partnern att jag skall bjuda min högfärg, men det skulle också  kunna tänkas att han har halvhåll i ruter, typ K singel eller Kn x x. I så fall bör han återbjuda 3 NT på mina spader…
 
Arne Jordestedt 3 S
Hö-essen och kort ruter talar för färgspel med öppningshand bakom. Alternativ 3 NT to play.
 
Det kan också vara så att vår partner inte vågar bjuda en högfärg. Är det så säkert att 2 i högfärg på 2 ruter är krav? Förr i tiden lovade överbudet 2 ruter att man skulle bjuda en gång till men är det så säkert?
 
Martin Löfgren 3 NT
Favorit i repris ? På den gamla goda tiden kunde makker svara 2 N med en "idealdubbling" och bjöd 3 ruter med typ Axx i fi-färg.
 
Vare sig han kallas P, parre eller makker så är gamla, goda knep alltid bra om båda i paret använder dem samtidigt. Vi vet inte så mycket om Nord. Vem är han? Är han lika smart och intelligent som vi själva? Nästa lösare är inte säker på den punkten.
 
Carina Westin 3 NT
Är han dum på riktigt eller? Hoppas på att två halvhåll kan bli ett och att trising står. Gissar att partnern och jag idiotförklarar varandra efter given.
 
David Probert 3 NT
Aningen har partnern båda hö och vågade inte bjuda sin lägsta (som är rondkrav), eller också har han bal hand utan dubbelhåll i ruter. Hur som helst bjuder jag 3NT. Kanske är det block i ruter
 
Niklas Warne 3 NT
Parre har extrastyrka med olämpligt ruterhåll. En typhand: KQx/QJxx/Axx/Kxx. Med extrastyrka och en "klassisk UD" får han ta till 2 NT på 2 ru.
 
Jag hade först tänkt dela ut mjölkpoäng till höger och vänster, men nu står det klart för mig att alla som bjuder 3 NT och nämner min gamla "uppfinning" 2 NT skall bli rikligt belönade. Bara så ni vet vad som gäller i framtiden. Martin Löfgren och Niklas blir de första att ta mp.

Men varför i hela fridens namn skall då 2 NT inte visa en balanserad minimihand med håll i öppningsfärgen? Helt enkelt för att man oftast inte dubblar med en sådan hand - åtminstone inte utan 4-korts högfärg.

S K 8 4   H K Kn 5  D E Kn 9   C Kn 9 8 4

Inte säger ni väl dubbelt på 1 ruter med denna hand? Nej, jag tänkte väl det. Med en starkare sanghand väljer man att kliva in med 1 NT, såvida inte - just det - hållet i ruter är olämpligt. Alltså behövs 3 ruter för att visa en sådan sanghand, ville man inte vara spelförare i sang på första varvet så vill man inte det på nästa varv heller. Nog tjatat.
 

Bennet Rosengren 3 NT
Hoppas att Qx är tillräckligt för håll, partnern har förhoppningsvis Axx eller Kxx
Fredrik Wahlberg 3 NT
Här gäller att få trissingen på rätt hand om pd har Kxx, Exx i ruter. Pd har inte bägge hö ty då hade han valt 4 ruter. Bjuder jag 3 sp får jag förstås trissing av pd, ruter ut och så var den utgången bet.
Roger Smidefors 3 NT
Varför bjuder inte partnern en högfärg - han har ingen,  Nord har sanghand + enkelhåll i ruter och vill att jag bjuder 3 NT med 1 st honnör i ruter - nu spelas sangen från rätt hand
Tjolpe Flodqvist 3 NT
Jag gillar NSF (New Suit Forcing) och då förnekar Nords 3 ru högfärger och sangvänlig rutersättning, typ en stark sanghand utan högfärg eller håll. Jag har visserligen inte håll jag heller, men kanske Väst inte inser det, eller kanske partnern har Exx eller Knxx i ruter. 4-3 i spader eller 4-4:a i klöver ser inte lockande ut hur som helst.
 
Den sista kommentaren tar jag med för att visa att även en bra spelare någon gång kan hitta bästa budet.

Jag nämnde tidigare att omgångens sex problem presenterats tidigare. Nämligen för 20 år sedan i tidningen Modern Bridge. Där fanns en budtävling som oftast leddes av Alvar Stenberg. Även på den tiden var 3 spader i majoritet bland lösarna medan juryn föredrog 3 NT. Med i juryn då fanns Hasse Hallén och Tjolpe, som båda vidhåller samma bud som för 20 år sedan. Envisa rackare, båda två.

Partnerns 3 ruter är inte solklart. I mjölkbudet spelar vi med en okänd partner. En bra spelare, kan jag berätta nu, men vi känner inte hans budstil i alla detaljer. Han kan vara en 4-4-man eller kvinna, men kanske är han i stället en som saknar ett bra ruterhåll. 

Det enda vi kan utgå ifrån är att partnern är begåvad. När vi nu bjuder 3 NT så vet han att vi inte sitter med ett bra ruterhåll och saknar högfärger. Då hade vi aldrig bjudit 2 ruter utan sang på en lämplig nivå. Skulle Nord efter 3 NT trots allt sitta med 4-4-1-4 eller något i den stilen, kommer han inte att passa. Han kommer att insistera på att spela ett färgkontrakt. Han kanske (jag vågar knappt säga det) bjuder 4 ruter!
 

Problem 2. Väst Giv. Alla i zonen. Fyrmanna. Syd Väst Nord Öst
S 10 8 H 4 D E K 9 5 4 3 C K Kn 9 4 - Pass 1 S pass
2 D pass 2 H pass
?
Poängsättning: 2 S - 10, 2 NT - 8, 3 NT - 7, 3 S - 6, 3 D - 4, 3 C - 3, 4 S - 3,
Lösarnas förslag: 2 S (32,1%), 2 NT (20,8%), 3 C (17,0%), 3 NT (13,2%), 3 D (13,2%), 3 S (1,9%), 4 S (1,9%),
 
På den gamla goda tiden räckte 11 hp och missanpassning knappt till en utgångsinvit. Då kunde man bjuda 2 ruter och sedan preferera till 2 spader. Detta visade en bra hand, eftersom man bjöd 2-över-1, fast med dålig anpassning. Hade Nord då en minimal öppningshand och saknade ruteranpassning, så passade han helt enkelt på 2 spader. Vad har hänt sedan dess?
 
Rasmus Hecktor 3 NT
Vadå, jag blir ju spelförare. Jag har svårt för att se partnern våndas.
Fredrik Wahlberg 3 C
Vill ogärna missa att spela sp om pd har 6-4.  Om pd återbjuder sp lovar han 6 i den färgen eftersom han utan extra längd i någon färg svarar billigaste bud. Jag återbjuder 3 NT på 3 ru/3 hj
Christer Enkvist 3 NT
Visst kan parre ha usla 11, men blir man klokare av att bjuda 2NT?  Knappast!
Börje Rudenståhl 3 C
Vill gärna bjuda 2nt som krav, men är väl inte det i en budtävling? 4 sp är ju definitivt en tänkbar utgång

 
Har öppningshänderna blivit starkare, nu för tiden?
Nej, så är det knappast. Snarare skulle man kunna tro att honnörspoängen är indexreglerade på samma sätt som vissa avgifter. Det som var 10 poäng 1982 verkar vara 12 idag. Frågan är bara: Har vi blivit bättre spelförare eller spelar vi sämre försvarsspel?
 

Göran Forss 2 S
Help! I need somebody (with points..... Beatles)
 
Göran har uppenbarligen missat uppräkningen och tror att han behöver en partner som har poäng. Bara för att hylla hans musikval får han mjölkpoäng. Där ser ni hur lätt man kan få dem. Och hur lite de betyder ...

Gemensamt för alla som bjuder utgång eller fjärde färg eller vill kräva är att de verkligen vill spela utgång på den här given. Deras enda problem tycks vara att hitta rätt utgång.
 

Lars Durlow 3 NT
2 NT som krav i detta läge är bra. Men förmodligen spelar vi inte med det. Om jag bjuder 3 Kl så kanske partner bjuder 3 Sp med 5-4-2-2 och minimum och utan Kl-håll.
Ove 3 C
Vill partnern inte bjuda 3 sang gör jag det själv i nästa budrond, om han inte visar 6-4 i spader-hjärter
  
Låt oss nu i stället se handen för vad den är värd:
 
Sten Holmberg 2 S
Den försiktige generalen har hittat fram igen. Ingen anpassning, bromsa fort brukar det heta. Passar bra här. Partnern är trots allt kvar.
Anders Darle 2 S
Vill skrika 3 Nt vilket jag nog gör på klubben MEN här väljer jag nog 2 spader, beror nog lite på vem man spelar med, det kan vara tunna öppningar 1 spader följt av 2 hjärter.
 
Aha, här har vi en begåvad lösare. Respekt för domaren och litar på mjölkbudets Nord. Jag kan överse med att du spelar 3 NT med fem trick på klubben. Här i mjölkbudet spelar vi hellre 2 spader med tre trick. Och mjölkpoäng skall du ha för denna uppoffring.
  
Robert Bäck 2 NT
Stabilt dubbelhåll i kl men för dålig anpassning för 3NT.
Thomas Karlsson 2 S
Med 3 stöd hade man säkert bjudit 3sp kanske lite för stark men p passar inte utan orsak. Man är ju två som bjuder trots allt

 
Det är svårt att undvika utgång när två öppningshänder möts. Men det går.
 

Niklas Ohlsson 3 D
Hjärter ut, om jag ryter tresang, verkar inte så kul när pd har dålig ruter anpassning, typ 5413
 
Som jag ser det finns två vägar här. Antingen bestämmer vi oss för att partnern inte har med detta att göra. Vi skall spela utgång och frågan är bara om 3 NT eller kanske 4 spader är bäst. Eller så låter vi partnern vara med och bestämma. För de flesta är detta inget större problem. Der beror på vilken partner man har för tillfället. Om jag hade er partner skulle jag antagligen förstå er bättre ...

Bara för vi bjuder ett begränsat bud, måste inte partnern passa. Det låter bra. Det tror jag på.

Som jag redan sagt, har vi dessutom den största respekt för den okände Nord. Ingen har hittills sett honom göra ett enda misstag. Det kan inte bara bero på att Syd alltid får problem.
 
Robert Larsson 3 NT
Fyrmanna och zonen. Vad är problemet ;-)
 
En typisk Åström, men det verkar finnas en hake på det leendet ...

Detta problem är hämtat från en VM-match mellan USA och Italien. Så här såg händerna ut:

S E K D Kn 3 
H D 9 7 2
D 10 7 
C 6 3
S 10 8 
H
D E K 6 4 3 2 
C K Kn 9 5

 Leventritt-Crown, USA, bjöd

Väst  Öst
1 S 2 D
2 H 2 S
pass

Italiens Pabis-Ticci - D'Alelio kraschlandade i 3 NT. Å andra sidan bevisar ingen giv någonting och som vanligt på den tiden så vann väl Italien VM till slut vilket snarare bevisar att det inte lönar sig med fegspel. Utom möjligtvis i mjölkbudet.
 

Problem 3. Nord Giv. Öst-Väst i zonen. Fyrmanna. Syd Väst Nord Öst
S 4 H D 4 3 D E K D Kn 9 4 C D 9 4 - - pass pass
1 D pass 1 NT pass
?
Poängsättning: 2 D - 10, 3 D - 9, 2 NT - 9, pass - 8, 3 NT - 6, 2 H - 6, 2 C - 6,
Lösarnas förslag: 3 D (45,3%), 2 D (22,6%), 3 NT (9,4%), 2 NT (7,5%), pass (7,5%), 2 C (3,8%), 2 H (3,8%),
 
De allra bästa problemen är de som innehåller taktiska aspekter. Alla vet ju att 2 ruter är det korrekta budet. En ombjudbar färg och minimum, kan det vara mer simpelt? Just därför vill man bjuda vad som helst utom just 2 ruter. Ingen vill framstå som en färglös papegoja som bara följer "boken".
 
Anders Darle 3 D
Här gör jag nog alltid fel, motståndarna har väl ett troligt högfärgskontrakt så efter 2 ruter lär väl dom hitta sin högfärg, jag bjuder 3 ruter men då blir det väl fart på partnern,
 
Jag har stor beundran för majoritetens val, 3 ruter. Ett friskt vågat bud, som antagligen kommer att leda oss i fördärvet. Men det kan också vara ett lyckokast.
 
Benke 3 D
Undrar om jag skrämmer nån med 3 ruter. Jag vill hellre spela offensivt än försvar
Jörgen Lindqvist 3 D
Dubbelverkande. Banar väg för ärtig tresangare alternativt spärrar spadern
Tommy Westman 3 D
Tror faktiskt att fi hittar en balansering trots zonerna om jag bjuder mindre. De kan mycket väl göra 3 sp
David Probert 3 D
3Ru, som ligger mittemellan 2ru och 3 NT
 
Inte i min budlåda.
  
Conny Wahlgren 3 D
Visar min stickpotential och spärrar samtidigt lite
 
Frågan är vad man kan göra för att Öst-Väst inte skall upptäcka att de sitter med minst nio spader. Naturligtvis har det stor betydelse vilka motståndare man möter. Det finns spelare som om de passat så här långt, kommer att fortsätta passa. Deras motsats kommer att bjuda spader oavsett hur högt ni bjuder. 

Vilka möter vi idag? Öst och Väst i mjölkbudet är inga fegisar, men heller inte dumdristiga. Kort sagt, de vet vad det handlar om, men de kan inte se genom korten.
 
Niklas Warne 3 D
Fi göra många spader, så jag visar "extrastyrka" och hoppas att partnern passar
David Bryder 2 NT
Vill inte släppa in fi som verkar ha ett spelbart högfärgskontrakt.
 
Det finns alltid bridgespelare som har mer fantasi än andra. Just i en situation som denna får de släppa vardagslivets hämningar. De skramlar med tomma tunnor. De visar färger som de knappast ens har. Om operationen lyckas, vilket ofta händer, kan de till och med upphöjas till givens hjälte. Men ibland går allt fel och den felande får skamset erkänna att det åtminstone var ett bra försök. Det kunde ha lyckats. 

Oavsett argumenten kommer deras partner aldrig att förstå dem.
 
Göran Forss 2 H
Kanske slipper vi hjärter ut och får spader in (i gaffeln) i en ev 3 NT.
 
Med Göran som partner behöver man inga fiender. Själv skulle jag antagligen helt emot Görans principer hoppas på ett hjärterutspel. 
  
Robert Larsson 2 C
Fi är väldigt tysta trots att de har 9+spader? Jag provar att stötta partnerns klöver.
 
Trumfstöd får aldrig förnekas, heter det. Nackdelen med att visa trumfstöd till en färg som partnern visat men inte bjudit är att Nord också kommer att vilja visa trumfstöd. Vad händer när två händer med trumfstöd möts. Det vet vi inte. Vi får ta upp det i ett kommande problem.
   
Christer Enkvist pass
Bästa sättet att spärra bort fi's spaderfärg!  Utgång är avlägset.
 
En titt i SBFs regler avslöjar att pass som spärrbud inte behöver deklareras så länge partnern inte är medveten om betydelsen.
 
Björn Sörling pass
Med sex stick hos mig bör väl p ha nåt stopp nånstans. I värsta fall kan det bli några övertrick.
 
Låt oss till sist höra de fantasilösas skara. De som bjuder 2 ruter på detta problem verkar tro att motståndarna har försetts med munkavle.
 
Rasmus Hecktor 2 D
Varför bjuder inte fi? Det känns ju inte som om partnern skulle ha kort hjärter, så jag tror knappast på utgång. Vad, 3 NT? Nej jag förtog mig på förra brickan.
Henrik Olofsson 2 D
Jag tycker att en sån färg är värd att bjudas igen.
 
Alla problem har inte en lösning. Budproblem nästan aldrig. Men ibland kan någon finna något som är bestickande likt en lösning.
 
Tjolpe Flodqvist 2 D
Visserligen kan fienden nu komma in med 2 sp, men då låter vi oss puttas till 3 ru, som disciplinerade motståndare vill låta oss gå bet i. Bättre än att komma för högt efter ett direkt taktiskt spärrbud med 3ru.
 
En taktisk fint! Ingen rädder för vargen här. Våra experter till motståndare kommer förstås att ramla i fällan. Tjolpe bjöd faktiskt 2 ruter även för 20 år sedan, men hans kommentar då avslöjar att han inte riktigt förstod det fina i kråksången. En mjölkpoäng skall han ha för den snabba utvecklingen mot högre höjder.

Jag faller för Tjolpe's resonemang och ger 2 ruter högsta poäng. Sedan kan det inte hjälpas att de som bjuder 2 ruter utan att förstå varför också får full poäng. Det gjorde ju inte Tjolpe heller för 20 år sedan.

Även 1982 föreslogs ett antal olika taktiska åtgärder, varav 3 ruter segrade. Alvar Stenberg själv förfäktade 2 NT. Jag citerar och instämmer med Alvar från den tiden, när han berättar om poängsättningen: Det här måste vara ett problem som våra lösare gillar. Det har regnat poäng i nästan alla pölar. Jag hoppas att ni hade paraplyet uppspänt.
 
Problem 4. Nord Giv. Ingen i zonen. Fyrmanna. Syd Väst Nord Öst
S 9 7 6 H E 7 2 D Kn 7 C E D Kn 8 3 - - pass 1 D
?
Poängsättning: 2 C - 10, pass - 7, D - 6, 1 S - 0,
Lösarnas förslag: 2 C (67,9%), pass (26,4%), D (3,8%), 1 S (1,9%),
 
Här talar vi bridgehistoriska vingslag. För trettio år sedan var en upplysningsdubbling en självklar aktion på en sådan hand. Minst tre kort i alla objudna färger och en öppningshand. Det betyder dubblingen även nu för tiden men likväl dubblar ingen. Vad har hänt?

Hans-Olof Hallén svarar igen. Och naturligtvis dubblar han, precis som för 20 år sedan. Och för 30 år sedan. Om en spelare kan ha förmågan att bli bättre utan att utvecklas så är Hasse ett levande exempel.
 

Hans-Olof Hallén D
Självklar Halléndubbling.
 
Ni kommer kanske inte att tro mig, men på den tiden dubblade med 1 ruter med:

S E K 9 7 6  H K D 7 2  D  7  C Kn 8 3

Jag har fått höra att det delvis är min förtjänst (eller mitt fel, Hasse) att världen inte längre tillämpar denna filosofi när det gäller val mellan upplysningsdubbling och inkliv. Vid OS 1972 träffade jag Mike Lawrence, en bridgespelare och skribent från USA och vi hade från och till kontakt ett tiotal år framåt. Vid ett tillfälle berättade han att han ändrat lite i en ny upplaga av någon av sina många böcker på grund av att mina idéer hade påverkat honom. Så det så.

För moderna spelare är det självklart att välja inkliv före dubbling även med den aktuella problemhanden. Men så har det alltså inte alltid varit.
  
Chansen att partnern har trumfstöd till vår femkortsfärg är över 50 procent. Genom att dubbla hamnar vi ofta på 4-3 i stället. Eftersom klöver nu bara är en stackars lågfärg blir det ändå inte självklart att bjuda den. Ett inkliv på 2-läget borde kanske visa bättre kort.

Andreas Könyves pass
Vill helst ha 6-korts lå vid inkliv. Vid bordet bjuder jag dock ofta 2 klöver.
 
Det är helt ovidkommande vad hr K gör i verkligheten. Det viktiga är vad hr K företar sig här i mjölkbudet. En spelare måste ha principer. Inte nödvändigtvis följa dem.
 
Martin Löfgren pass
Dubbelt om ru kn omvandlas till något produktivt. Inte 2 klöver ...
Olle Wademark pass
Lärde mig i en fyrmanna i Uppsala för 4 år sedan varför 2C inte är rätt och D hade slutat lika illa …
 
Det finns alltid dom som måste lära sig den "hårda vägen".
  
Conny Wahlgren pass
Partnern har bra utspel.
 
Vänligen bifoga hans telefonnummer nästa gång du svarar.
  
Ari 2 C
Beskriver handen bäst. Pass på en ev nya bud från nord.
 
Normalt sett brukar man behandla svar på 2-lägesinkliv som krav, men här har partnern ju passat i förhand och vi tar tacksamt emot ett färgbud som vi kan passa på.
  
Arne Jordestedt pass
Bjud inte 2 kl för utspelet. Du får bara spela ut själv då från den handen. Nej tack.
Jonas Falk pass
Vill ej riskera att bli straffdubblad därför ej 2 Klöver. 
Lars Durlow pass
För farligt att bjuda 2 KL.

  
Riskmomentet är en intressant faktor. Om vi blir dubblade och går ett antal bet var det dumt att bjuda 2 klöver. Om vi klarar oss levande ur det hela, så kanske vi ändå inte tjänade något på att bjuda. Då var det också dumt att ta risken. Är då pass riskfritt?

Naturligtvis inte. Det är inte dubblade straffar som är själva risken. Gör man inte det rätta kan man få ett dåligt resultat. Ett dåligt bud ökar risken, oavsett om det är ett pass eller ett bud!

Vi kan jämföra det med spelare som är rädda att inte få stick för sina ess. Genom att ta esset så fort det börjar osa hett minskar risken att man inte skall få stick för sina ess. Men risken för att få ett dåligt resultat lär inte bli mindre för det.
 

Robert Larsson 2 C
Fredin hade säkert passat.
 
Antagligen, för att sedan straffdubbla 2 spader. Så är det att ha näsa.
 
Per-Erik Malmström 2 C
Jag kommer att upplysningsdubbla fiendens 2/3Ru.
Sten Holmberg 2 C
Jaha, budstil igen. Vet partnern om att det ligger på denna nivå är det OK, annars inte. Okänd partner får väl grymta lite efteråt. Men inte skälla... ;-) Jag hade helst haft en 4-kort sidofärg, men nu har jag ju inte det. Hade jag varit i zonen hade jag passat.
 
Javisst är det märkligt vad budstilarna varierar. Den ene tycker pass är farligt medan den andre bjuder både 2 klöver och sedan kämpar vidare med en dubbling nästa gång upp till 3 ruter. 
  
Göran Forss 2 C
Visar vägen för att beta (!) och mjölka fi! Kossan är poängen!
Micke Melander 2 C
Kliver in 100 gånger av 100 med den handen. 
 
Kanske någon kan räkna ut oddsen för att du skall få chansen!

Pass eller 2 klöver, det är frågan. Att partnern har passat innebär att chanserna har minskat för att vår sida skall ha högsta kontraktet. Nord är begränsad. Väst är det inte. Öst kan ha mer än minimum för sin öppning. Enkel matematik. Å andra sidan finns det inget annat som talar emot ett bud. Vi har bra färg och bra honnörer och tre kort i vardera högfärg om partnern vill bjuda en av detta slag. Det finns helt enkelt inte skäl nog att passa. Risken är större att pass är fel än att 2 klöver är fel. Om inte jag har fel.
 

Problem 5. Nord Giv. Alla i zonen. Fyrmanna. Syd Väst Nord Öst
S E D Kn 7 5 3 H 10 D D Kn 5 2 C 8 6 - - 1 D 1 H
?
Poängsättning: 2 S - 10, 1 S - 8, 2 H - 8, 4 S - 7, 3 H - 6, D - 6, 2 NT - 0,
Lösarnas förslag: 1 S (67,9%), 2 S (15,1%), D (3,8%), 4 S (3,8%), 2 H (3,8%), 3 H (3,8%), 2 NT (1,9%),
 
Om Björn Åström hade svarat på Mjölkbudet hade hans svar på detta problem antagligen blivit: 
1 spader - Vad annars?
 
Börje Rudenståhl 1 S
Ser inte problemet här heller, måste väl lära mig mjölkbuds terminologin.... :)
 
Vårt problem på denna giv kommer i nästa budrond. Vi har singelhjärter, en färg som Öst redan har bjudit. Väst kommer antagligen att höja färgen. 

För många är 1 spader ett automatiskt bud. Vad är då ett automatiskt bud? Är det ett bud som man efter moget övervägande bjuder med sådana kort i denna situation eller är det ett bud som som man kastar iväg från höften utan att tänka mycket längre på saken? 

Om man bjuder 1 spader enligt Åström förutsätter jag att det var det sistnämnda. Det är den terminologi som gäller i mjölkbudet, hr R!
 

Jonas Falk 1 S
Idealiskt hade varit att kunna visa Spaderfärgen och ruterstöd med 2 Hjärter till exempel. Hoppas att motståndarna ej spärrar för hårt i deras förmodade ruterfärg.
Olle Wademark 1 S
Skjuter upp problemen en rond.
 
En variant på Åström. "Jag ser problemet, men vill inte försöka lösa det just nu".
  
Per-Erik Malmström 1 S
Mitt nästa bud blir 4Sp vilket borde visa ruterstöd eftersom jag inte hoppade till 4Sp direkt.
Andreas Könyves 2 S
Förstår ej bättre. Lär mig aldrig.
 
En ganska avslöjande kommentar om budet hade varit fel. Nu är den väl OK.
 
Hans-Olof Hallén 2 S
Det blir bra tempo, kanske särskilt om Väst bjuder 4 hjärter.
 
Hasse bjöd bara 1 spader i sina ungdoms dar. Antingen har jag missat en upplaga av Luck-systemet eller är det något slags personlig utveckling som smugit sig på hr H. Dessutom är 2 spader ett bra val. Om vi bjuder 1 spader och Väst hoppar till 4 hjärter så sitter vi i rävsaxen. 4 spader kan vara rätt. 5 eller 6 ruter kan gå hem. Hur förmedlar vi detta till andra sidan bordet? Det kan bli svårt, för att inte säga omöjligt.

Mjölkpoäng till Hasse

Många vet inte vad 2 spader betyder. Eller så vet de vad de betyder, men de tror inte att Nord vet. Eller så tror de att 2 spader har en särskild innebörd i Modern Standard, som de inte känner till.
 
Tommy Westman 2 S
2 sp starkare än 1sp i MS?? Råkar det var U.K har jag nog till det...

 
Nu är mitt minne inte så bra, men inte kan jag för mitt liv påminna mig om att jag har sagt att man måste kunna Modern Standard för att delta i mjölkbudet? För att inte några missförstånd på den punkten skall förekomma vill jag upprepa vad jag glömt att berätta: Vi spelar bridge. 

Modern Standard i all ära, men det är nu minst 22 år sedan detta system skapades. På dessa år har ni, kära läsare, hunnit lära er mycket mer än jag visste då. Om modern eller standard förekommer i mjölkbudet så är det för att vi här skapar en ny standard, en så mycket mer modern än den som fanns tidigare. 

Det enda som egentligen skulle kunna hindra en sådan framgångsrik utveckling är att domaren har skrivit boken. Men, ni kan vara helt lugna. Jag kommer inte ihåg vad det står i den!
  

Carina Westin 2 H
Nu är det svårt IGEN … väljer att säga 2 hj. På dubbelt kommer 4 hj säkert som ett "virus i datorn" enligt den berömda lagen. Nu vet Partnern i alla fall att Jag har en kravhand. Bjuder spader nästa varv och har då talat om 5+ spader och 4-korts ruter. 2 hj lovar anpassning i ruter + ev längre färg. Egenkomponerat ogenomtänkt försvar mot lagen som fungerar ibland.
 
Det skulle vara mycket spännande att se om Nord verkligen är med på detta resonemang. Å andra sidan, har Carina tänkt ut det själv, borde Nord också kunna göra det. Jag måste dela ut mjölkpoäng oavsett vilket efter detta, kanske ett ämne till framtidens standardmetoder.
  
David Bryder 4 S
Återigen ett riktigt dåligt men ack så pragmatiskt bud.
 
Jag har för tillfället inte tillgång till min ordbok, varför jag inte vill säga emot hr red B på ordet pragmatisk och eftersom det annars skulle kunna bli fel säger jag inte heller då emot honom i övrigt.
  
Mikael Blomqvist 2 H
Med ordinarie P hade jag bjudit 2NT som då är Stenberg, med okänd P bjuder jag 2 hj som krav.
 
Jag har sökt kontakt med Nord under hela veckan för att få reda på om han känner hr B eller inte, men han har inte varit tillgänglig. Oddsen för att han skulle vara hr B's ordinarie partner har jag dock bedömt vara relativt små. Därför har jag valt att ta svaret som en röst för 2 hjärter. Rätt eller fel.

Att sammanfatta detta problem är inte lätt. Det handlar lite om att tänka framåt. Oddsen talar nog för att 4 spader är vårt bästa kontrakt, men vi behöver kanske få med partnern i ett beslut längre fram på given. Några väljer därför att visa stödet i ruter i första hand, vilket naturligtvis kan vara rätt - men hur får man sedan partnern att passa på 4 spader om det nu är vårt bästa kontrakt? Det kan bli svårt.

2 spader är utgångskrav. Vi har inte så mycket hp, men ingen tänker väl stanna i ett delkontrakt med den här handen? Oavsett om Väst nu höjer hjärter eller ej kan vi komma bra till i nästa rond. Nord får direkt besked om att vi har en lång och bra spader och kan eventuellt också han agera över 4 hjärter.
 

Problem 6. Nord Giv. Alla i zonen. Fyrmanna. Syd Väst Nord Öst
S E 9 7 3 2 H K 10 D D Kn 3 C 8 6 2 - - 1 H pass
1 S pass 2 D pass
?
Poängsättning: 3 H - 10, 2 H - 8, 3 D - 6, 4 H - 5, 3 C - 4, pass - 2, 2 NT - 0,
Lösarnas förslag: 3 H (45,3%), 2 H (34,0%), 3 C (5,7%), 3 D (5,7%), 2 NT (3,8%), 4 H (3,8%), pass (1,9%),
 
Här har jag fuskat lite. 1982 i augusti var hjärterkung en dam. Nu för tiden är ju sådant inget ovanligt eller märkligt. Man vet inte alltid vem som är vad. På den tiden vann 2 hjärter en relativt klar seger med 150 juryröster mot 90 för 3 hjärter.
 
Martin Löfgren 3 H
En ruter bland hjärterna. Handen full av Halléness...
 
Lustigt nog var detta ungefär vad Tjolpe bjöd och kommenterade år 1982. Men då bjöd Hallén bara 2 hjärter. Vad är då Hallén-ess? Kanske Hallén själv ger oss en förklaring?
 
Hans-Olof Hallén 2 H
Andra bud lovar bättre kort. Enda alternativ är 3 ruter och då kanske man lättare hittar 3 sang eller 4 hjärter.
 
Inte en stavelse. Om handen innehåller fyra eller fem ess är osäkert, men som Halléness räknas alla ess och alla honnörer i partnerns färger. Det verkar som om Hasse själv inte räknar hjärter tio, för fem ess måste väl vara i överkant för 2 hjärter. Vad säger dagens Tjolpe?
  
Tjolpe Flodqvist 3 H
Lockande att bjuda 4hj, men om partnern har bättre än Eknxxx och EKxx i sina färgen, så höjer han till utgång.
 
Han bjuder i varje fall inte mindre än 3 hjärter.
  
Robert Bäck 2 H
Har partnern tillägg bjuder han en gång till (hoppas jag) . 3 Kl bör vara utgångskrav och kanske mina fina värden duger till detta och utgång i zonen lockar men jag fegar ner mig.
Niklas Warne 3 H
Jag bjuder som Jan Wohlin hade gjort.
 
Kan hr W hålla denna standard överlag lär det inte vara svårt att få en partner.
 
Jan Lagerman 3 H
Med en hjärter till hade väl alla bjudit 4Hj varför 3Hj nu känns lagom. Anpassningen verkar vara idealisk förutom den saknade hjärterhackan.
Roger Smidefors 3 H
Avsaknaden av den 3je hjärtern, kompenseras av anpassning i ruter + kung. Spader ess är ett guldkort.
Andreas Könyves 3 H
Ser inget bättre alternativ. Mina honnörer är så trevliga att de får uppväga avsaknaden av hjärter 2
Björn Sörling 3 C
Hårt utgångskrav som säkert lönar sig med parre som spelförare, själv är jag för trött, vilket jag självklart kommer säga till partnern när han med frågande min stirrar på mina lankor. Gäsp på det, god natt
 
Mjölkbudets Nord är befriad från dessa tragiska ögonblick, eftersom ingen budgivningen någonsin avslutas. Även om Syd skulle passa finns alltid chansen att budgivningen fortsätter i väster. Om vi leker med tanken ändå att Nord skulle bli spelförare, är jag säker på att Nord skulle se på dina kort med en viss uppskattning och väsa fram: 

Du kan dina Hallén-ess, ser jag.

Det finns även förespråkare för att spela ruter framför hjärtern. Det är möjligt att 3 ruter är ett bra alternativ, men jag har inte funnit skäl nog att uppvärdera budet. 
  
Anonym 3 D
Bättre 4-3 än 5-2. sen finns det ju en p som har chansen på 3NT.
 
Detta var en kortvärderingsfråga. Vad är handen värd? Jag tycker som majoriteten, att man måste bjuda mer än 2 hjärter. 4 hjärter på 5-2 kan vara bra. Det kan mycket väl vara så att Öst inte finner rätt utspel, eftersom han tror att 3 hjärter visar trestöd i hjärter. 

Mjölkbudet är slut för den här gången. Som ni kan se nedan så vanns tävlingen av Sten Holmberg, knappt före Roger Smidefors och David Probert. Jag vill tacka er alla för era svar och synpunkter. När vi får bättre ordning på de tekniska detaljerna tror jag att vi kan göra det här ännu bättre. 
  
Deltagare och resultat:
Sten Holmberg 3 S 2 S 3 D 2 C 2 S 3 H 58
Roger Smidefors 3 NT 2 S 3 D 2 C 1 S 3 H 57
David Probert 3 NT 2 S 3 D 2 C 2 S 2 H 57
Bengt Svensson 3 S 2 S 3 D 2 C 1 S 3 H 56
Johan Nilsson 3 S 2 S 3 D 2 C 1 S 3 H 56
Ari 3 S 2 S 2 D 2 C 1 S 2 H 55
Bennet Rosengren 3 NT 2 S 2 D pass 1 S 3 H 55
Tjolpe Flodqvist 3 NT 2 NT 2 D 2 C 4 S 3 H 55
David Bryder 3 S 2 S 2 NT 2 C 4 S 3 H 55
Martil Löfgren 3 NT 2 S 3 D pass 1 S 3 H 54
Andreas Westman 3 S 2 NT 3 D 2 C 1 S 3 H 54
Anders Darle 4 S 2 S 3 D 2 C 2 S 2 H 54
Rasmus Hecktor 3 S 3 NT 2 D 2 C 1 S 3 H 54
Micke Melander 3 S 2 NT 3 D 2 C 1 S 3 H 54
Jörgen Lindqvist 3 S 2 NT 3 D 2 C 1 S 3 H 54
Peter Arvidsson 3 S 2 S 2 NT pass 1 S 3 H 53
Bror Andreasson 3 NT 3 NT 2 D 2 C 1 S 2 H 53
Robert Bäck 3 S 2 NT 2 NT 2 C 1 S 2 H 52
Mikael Blomqvist 3 S 2 NT 3 D 2 C 2 H 2 H 52
Göran Forss 3 S 2 S 2 H 2 C 1 S 2 H 51
Andreas Könyves 3 S 2 NT 3 NT pass 2 S 3 H 50
Thomas Axenbratt 3 NT 2 S 3 NT 2 C D 2 H 50
Thomas Alm 3 S 3 D 3 D 2 C 1 S 3 H 50
Hans-Olof Hallén 3 S 2 NT 3 D D 2 S 2 H 50
Thomas Karlsson 3 S 2 S 2 H pass 1 S 3 H 50
Carina Westin 3 NT 3 D 2 D 2 C 2 H 2 H 50
Tommy Westman 4 S 2 NT 3 D pass 2 S 2 H 49
Lars-Göran Larsson 3 S 3 C 3 D 2 C 1 S 3 H 49
Conny Wahlgren 3 S 2 S 3 D pass 1 S 3 D 49
Fredrik Wahlberg 3 NT 3 C 2 D 2 C 1 S 2 H 49
Börje Rudenståhl 3 S 3 C 3 D 2 C 1 S 3 H 49
Johan Johansson 3 S 3 C pass 2 C 1 S 3 H 48
Robert Larsson 4 S 3 NT 2 C 2 C 1 S 3 H 48
Niklas Warne 3 NT 3 D 3 D pass 1 S 3 H 48
Rickard Broberg 4 S 3 NT 2 D pass D 3 H 47
Henrik Olofsson 4 S 3 S 2 D 2 C 1 S 3 D 47
Björn Sörling 3 NT 3 NT pass 2 C 1 S 3 C 47
Niklas Johansson 3 S 2 NT 3 D 2 C 1 S pass 46
Niklas Ohlsson 3 NT 3 D 2 C 2 C 1 S 2 H 46
Ola Murelius 3 S 2 S 3 D 2 C 1 S 2 NT 46
Christer Enkvist 4 S 3 NT pass 2 C 3 H 2 H 46
Jonas Falk 3 S 3 D 3 D pass 1 S 2 H 45
Anonym 3 NT 3 D 3 D 2 C 3 H 3 D 45
Arne Jordestedt 3 S 2 S 3 NT pass 1 S 4 H 45
Jan Lagerman 4 S 3 D pass pass 1 S 3 H 44
Olle Wademark 4 D 2 NT 2 NT pass 1 S 3 H 44
Ove 4 S 3 C 2 D 2 C 1 S 4 H 43
Per-Erik Malmström 4 S 3 C 3 NT 2 C 1 S 2 H 42
Dan Wälivaara 3 NT 4 S 3 NT 2 C 1 S 3 C 41
Lars Durlow 4 S 3 NT 2 D pass 2 S 2 NT 41
Leif Lundberg 4 D 3 C 3 D 2 C 2 S 3 C 38
Staffan Lindberg 3 NT 3 C 2 D D 2 NT 2 H 37
Benke 3 S 3 C 3 D 1 S 1 S 2 H 37